Уеб дизайн и изработка на уеб сайтове // Уеб студио GlideDesign

 

Колко важна е SEO оптимизацията?

Всички търсим в Google и всички знаем колко важно е нашият сайт да се позиционира на възможно най-добри позиции при търсене. Но колко важни са самите позиции и точното местоположение на Вашия сайт? Как да определим дали нашата позиция е добра или има още много за работа?


В краткия си анализ ще обърнем внимание основно на първа страница от резултатите в Google и в частност 2-ра и 3-та страница. За страниците след 3-та няма смисъл да говорим.
Позициите на първа страница в Google са 10 и различните потребители имат различен подход към преглеждането на резултатите. Колкото и различен да е подходът ни, има позиции, които са лидери и почти никога не пропсукат клик.


Няколко агенции направиха изследвания за дистрибуцията на кликовете в резултатите от първа страница на Google. Резултатите от изследванията показват, че първа позиция получава около 55% от всички кликове в ТОП 10, докато десета позиция едва 2-3% от кликовете. В сравнение платените реклами от Google излизащи преди органичните резултати също получават около 3% от кликовете, въпреки че са преди първата позиция от органичното търсене. Това може би се дължи на факта, че потребителите нямат навика да кликат върху платените резултати.


Ето и списък с процентите за всяка една позиция от ТОП 10:
#1 - 56.36%
#2 - 13.45%
#3 - 9.82%
#4 - 4.00%
#5 - 4.73%
#6 - 3.27%
#7 - 0.36%
#8 - 2.91%
#9 - 1.45%
#10 - 2.55%


Позовавайки се на горните данни можем да дадем пример:

Ако Вашата сфера на дейност е да кажем в сектора „Счетоводство“ и основна ключова дума за Вашия бранш е „Счетоводни услуги“, и средно месечно на тази думи има 10 000 търсения, то сайтът индексиран на първа позиция би получил около 5500 посещения, докато последния в ТОП 10 около 255 посещения.
Тогава какво остава за сайтовете индексирани на втора, трета и т.н. страници? Какво от това, че имате уеб сайт и той се индексира на 10-та страница например? От този кратък анализ сами можете да си направите изводите колко важна е SEO оптимизацията и какви резултати трябва да бъдат постигнати.


Ако Вашият уеб сайт е Вашето лице в Интернет, то Интернет е един огромен стадион с много лица. Но на този стадион се забелязват само лицата на играчите в центъра на стадиона.

 
 
 
X