Описание на рекламата в Google

 

Какво представлява рекламата в Google?

Как Google определя кой от платилите си да бъде на първо място?

Изграждане на рекламната кампания

Заключение

 

 


 

Какво представлява рекламата в Google?

Рекламата в Google е рекламно каре и/или рекламен банер поставени в системата на търсачката, представящи Вашата дейност в няколко думи или изображение/анимация и водещи към Вашият уеб сайт при кликване върху тях.

Рекламните карета се появяват, когато потребител търси нещо в Google чрез ключова дума. Ако Вие имате тази ключова дума заложена в рекламната Ви кампания, то Вашата реклама ще бъде изведена пред потребителя, тъй като тя отговаря на зададените от потребителя параметри (ключови думи). Рекламните карета се появяват в дясната част на Google в категория „Спонсорирани връзки” или на първа, втора и трета позиция в лявата част на Google в бледо оранжеви карета.

Пример: Ако потребител иска да разгледа пазара на недвижими имоти и напише в Google „недвижими имоти”, пред него ще излязат всички сайтове, съдържащи тези думи в съдържанието на сайта си, ключовите си думи или мета данните си. Паралелно с тях ще излязат и сайтове, които са създали собствени рекламни карета в Google и ще бъдат показани в „Спонсорирани връзки” или пред всички други в бледо оранжеви карета.

 
Как Google определя кой от платилите си да бъде на първо място?

На първо място излизат рекламодателите, които са посочили, че могат да дадат най-голяма сума за клик за определена дума. Това разбира се не означава, че един клик ще струва толкова колкото е посочил рекламодателя. Тази сума само му дава предимство пред другите. Самата цена на клик се формира по няколко параметъра, сред които са посочената цена за клик, посочените цени за клик от конкуренцията, броя на конкурентните рекламодатели, точността на съвпадение между търсената дума от потребителя и цената за клик на съответната дума във Вашата кампания, плюс няколко допълнителни параметъра на Google. За да могат да се постигнат максимални резултати, кампанията трябва да се следи ежедневно и да се коригира спрямо промените направени от конкуренцията.
Един от изключително важните параметри при Google рекламата е така наречения коефициент CTR. CTR е коефициент съпоставящ броя импресии (покзавания) на Вашата реклама и броя кликове върху нея. Колкото по-висок е Вашият CTR, толкова по-малко Вие ще плащате за клик и толкова по-трудно ще можете да бъдете изместени от челни позиции.

Пример: Ако Вашата реклама се е показала 1000 пъти, но е кликнато върху нея само веднъж, то Вашият CTR ще е изключително малък и можем да кажем, че този клик Ви е струвал примерно 1 лв. (примерна цена).
Но ако Вашата реклама е показана 1000 пъти, но е кликнато 100 пъти, то Вашият CTR ще е значително по-голям и цената за клик в този сучай може да около 10 ст.
Така Вие за една и съща сума получавате много повече посещения и потенциални клиенти.

Този пример показва нуждата от позициониране на Вашата реклама на възможно най-челни позиции. Така голям процент от показванията се превръщат в кликове, понеже почти всички потребители кликат на първите 10 показали се резултата. Разбира се при една стартираща рекламна кампания с показатели равни на 0 и конкуренция с натрупан „стаж” в Google рекламата, цената в началото ще е сравнително висока докато не натрупате съответния CTR.

Другият вариант е да намалите цената за клик, да получавате много импресии, но не и кликове, което няма да намали цената на евентуален клик, да губите реални клиенти и винаги да стоите в застой, дори и да слизате надолу. Така Вашите пари са буквално обречени и рекламата безсмислена.

С генерирането на трафик посредством моменталните Ви челни позиции, Вашият сайт трупа позитиви и посещения и Google решава, че Вашият сайт, услуги, продукти и информация са полезни за потребителите, понеже много от импресиите се превърщат в реални кликове и трафик. Това спомага за Вашето издигане в стандартната подредба на Google. С времето Вашият сайт става все по-известен и се изкачва в ранглистите на търсачката. Паралелно с това важна роля за естественото изидигане на първи позиции играе и Оптимизацията на сайта.

  

Изграждане на рекламната кампания

Грижата ни за Вашата позиция в Google най-общо се състои в 5 основни направления:

- Проучване за ключови думи 

- Създаване на рекламни групи

- Писане на реклами

- Тестване и оптимизация

- Постоянна поддръжка и подобряване


 

Заключение

Google се превърна в основен вход към информация за над 90% от потребителите в Интернет.
Чрез рекламата в Google Вашето рекламно послание ще бъде на първи позиции в търсачката.
Инвестициите по рекламата в търсачката са най-малки в сравнение с алтернативните начини за реклама, а резултатите са в пъти по-високи. Рекламата в Google е напълно таргетирана и Вашето рекламно послание ще се появява само когато потребител търси точно това, което предлагате. Това Ви гарантира, че инвестицията в този вид реклама ще доведе само потенциални клиенти.